Упутство за коришћење веб сајта (још у изради)

1. Структура сајта

Овај веб сајт је сачињен од неколико главних делова, а то су (побројано од врха до дна):

 1. заглавље
 2. навигација
 3. главни садржај
 4. подножје

1.1. Заглавље

Заглавље садржи техничке ствари потребне за исправан рад сајта (наслов, језик, спољне ресурсе итд.). Заглавље се не види физички на страници, већ се налази у позадини, у коду. Поједине елементе заглавља је могуће мењати у подешавањима сајта о којима ће бити касније речи у посебној целини.

1.2. Навигација

Навигација садржи и приказује интерне везе ка страницама на веб сајту, избор језика и функцију претраге. Везе је могуће уклањати / додавати у подешавањима, такође је могуће мењати и њихов назив. Међутим, сајт интерно је сачињен од следећих веза (називи су на Енглеском језику, али се у подешавањима може доделити било који други назив и језик):

 1. [без назива] - то је насловна страница сајта
 2. about
 3. blog - посебна страница која учитава и приказује новости
 4. contact - страница која служи за слање порука електронском поштом
 5. downloads
 6. services, service1-9
 7. products, product1-9
 8. editor - ово је страница која служи за измену садржаја сајта као и за подешавања
 9. заставице за избор језика - уколико је подешен двојезични садржај
 10. search - резервисана страница за претрагу садржаја на сајту

Странице 1, 2, 5, 6 и 7 могу да имају било какав садржај и назив, док све странице могу да имају другачије називе од приказаних овде. На пример страница blog може да се подеси да се у претраживачу види као prodavnica. Значи на располагању су 12 страница које могу да имају различит тематски садржај, страница за новости, слање порука, 2 језика, страница за измену садржаја и претрагу.

1.3. Главни садржај

То је у суштини и највећи део површине омогућен за приказ веб сајта. Он се може прилагодити и мењати помоћу странице editor о којој ће бити речи касније. Свака страница има 3 додатна обележја: статус, датум и значке. Статус може да буде двојак: у припреми и објављено. Ако је страница у припреми неће бити видљива на веб сајту. Ако је то чланак у делу новости онда тај чланак неће бити видљив, а ако је у питању регуларна страница онда линк ка њој неће бити видљив. Датум може да се користи да се постави датум креирања или објаве. Значке могу да користе да се групише и категорише садржај сајта.

1.4. Едитор страница

Едитор страница је страница која служи за измену параметара сајта и унос / измену садржаја сајта. Едитор страница се налази као последња у линији менија после свих ставки, а пре поља за претрагу.

Едитор има 3 језичка: програмски код, ХТМЛ дизајн и карусел.

1.4.1. Програмски код језичак

У заглављу овога језичка налазе се падајућа листа са свим страницама које се могу мењати (Напомена: сајт има много више страница него што се овде може видети, разлог за то је сто неке странице не утичу на садржај сајта и зато су изостављене из листе). 

Приказује како страница изгледа са свим посгојећим кодом. 

1.5. Специјалне странице

Специјалне странице су странице чији садржај је посебан у смислу што садржи подешавања и подесиве параметре за фунционалност самог сајта.

1.5.1. language files/message_lang.php

Ова страница је специфична за сваки језик који се користи на сајту. Сајт подржава 2 језика. 

1.5.2. config/routes.php

Ова страница служи да се са њом подесе путање које воде до појединих страница на сајту. Путање које видите у адреси вашег претраживача се помоћу ове странице преусмеравају на поједине функције у оквиру сајта. 

Напомена: измена ове странце треба да буде обављена са посебном пажњом и разумевањем јер свака погрешна измена може да проузрокује сајт да не буде више функционалан. Нарано, приликом сваке измене и чувања те измене, први се копија претходног стања које се чува у послебно директоријуму и никада се не брише. Тако сачувану датотеку је могуће лако вратити поново у функцију и са тим оспособити сајт.

2. Како да?

Прве две тачке које следе су једине две које се морају обавити директном изменом на самим фајловима, све остаје измене је могуће обавити путем странице за администрирање сајта: Едитор.

2.1. Системске измене

2.1.1. Копирам сајт на нови сервер и покренем га?

Ископирати фолдер са сајтом у фолдер на серверу, отворити у текст едитору датотеку: "..\application\config\settings.php" пронаћи следећу линију: $config['base_url'] = ($_SERVER['HTTP_HOST'] === 'localhost' ? $protocol.'localhost/ааа' : $protocol.'www.ааа.co.rs') ; и променути "www.ааа.co.rs" у нову адресу домена, затим отворити сајт у омиљеном претраживачу.

2.1.2. Отворим страницу за измену садржаја на овом сајту?

За то Вам је потребна шифра коју куцате у поље претрага. Шифра се налази у датотеци: "/programiranje.co.rs/application/config/constants.php" на линији команде: defined('admin_access_code') OR define('admin_access_code', "Ваша.шифра"); //. Пожељно је да промените шифру и сачивате је у овој датотеци на серверу.  Овако унета шифра у поље претрага отвара страницу Едитор коју ћете користите за промену параметара странице и унос/измену садржаја сајта. Напомена: ако користите претрагу после уноса ове шифре страница Едитор ће опет нестати.

2.2. Подешавање изгледа сајта (теме)

2.2.1. Избор светле или тамне теме сајта

У Едитору отворите "config/settings.php" и нађите варијаблу $config["theme"] = "dark"; те јој доделите вредности "dark" или "light". Напомена: могуће је креирање и нових тема са додавањем (или изменом) варијабла $config["dark"], $config["light"] и других.

2.3. Промена назива странице

Сајт садржи неколико странице чији називи могу да се мењају.

Поделите на:

Поделите на фејсбуку Поделите на линкдин-у Твитујте о овоме на твитеру Одштампајте ову страницу Пошаљите ову страницу мејлом некоме Поделите на вацап-у