У нашем дому

- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Кад би сваки кључ отварао свака врата, онда би свако ко има било какав кључ могао да уђе где му се прохте! Зато су браве направљене тако да сва- ка има свој кључ... Kreirano: 2021-05-09T17:56 | Ažurirano: 2021-05-09T17:58
Зашто кључ отвара само једна врата?
1

Прозори и врата најчешће су направљени од сувог дрвета. Кад дуже време пада киша, па је напољу веома влажно, онда се догоди да влага продре у дрво.... Kreirano: 2021-05-09T17:59 | Ažurirano: 2021-05-09T18:02
Зашто се понекад прозори тешко отварају?
2

Кад је напољу хладно а у соби топло, онда се водена пара из собе нахвата по прозорском стаклу у виду ситних капљица. Тада кажемо да се прозор 'ознојио', односно замаглио.... Kreirano: 2021-05-09T18:03 | Ažurirano: 2021-05-09T18:04
Зашто се прозори 'зноје'?
3

Ако се некад пробудимо усред ноћи, можда ћемо чути како дрвени под тајанствено пуцкета. Али, то нису никакви патуљци који ноћу ходају, већ нешто друго: ноћу је хладније него дању... Kreirano: 2021-05-09T18:05 | Ažurirano: 2021-05-09T18:09
Зашто под ноћу пуцкета?
4

Подрум се прави испод куће из више разлога. Он одваја просторије у којима станујемо од тла, па нас тиме штити од влаге која долази одоздо.... Kreirano: 2021-05-09T18:09 | Ažurirano: 2021-05-09T18:11
Зашто се испод куће прави подрум?
5

Наравно да зидови немају уши, али нечије уши могу бити иза зида и прислушкивати шта говоримо. Зато нас ова изрека опомиње да будемо пажљиви кад некоме поверавамо неку тајну... Kreirano: 2021-05-09T18:12 | Ažurirano: 2021-05-09T18:14
Зашто се каже да 'и зидови имају уши'?
6

Пиштољ за бојење је справа која олакшава и убрзава тај не баш лак посао. Уместо четке, коју сваки час умачемо у кутију с бојом и која нам брзо умори руку... Kreirano: 2021-05-09T18:16 | Ažurirano: 2021-05-09T18:17
Како се боји пиштољем?
7

Струја долази до стана кроз жице које спајају спољни вод и струјомер. Поред струјомера налазе се електрични осигурачи. Они служе зато да спрече незгоду ако се неки апарат прегреје.... Kreirano: 2021-05-09T18:18 | Ažurirano: 2021-05-09T18:20
Зашто поправљамо електричне осигураче?
8

Радио и телевизијски таласи, који кроз простор преносе звук и слику, тешко савлађују чврсте препреке као што су зидови кућа. Ово нарочито важи за телевизијске таласе.... Kreirano: 2021-05-09T18:20 | Ažurirano: 2021-05-09T18:22
Зашто се антена поставља на кров?
9

У клавиру се налазе затегнуте жице различите дужине и дебљине. Оне стварају звук (свирку) кад их лупне један мајушни дрвени чекић, повезан са диркама на клавијатури.... Kreirano: 2021-05-09T18:24 | Ažurirano: 2021-05-09T18:28
Како клавир свира?
10

И клавир и пијанино су исти музички инструменти. Разлика је само у томе што је пијанино мањи и што су код њега жице постављене на плочи која стоји усправно.... Kreirano: 2021-05-09T18:29 | Ažurirano: 2021-05-09T18:31
Шта је клавир, а шта пијанино?
11

Хармонијум је музички инструмент сличан и клавиру и хармоници. Он има дирке као клавир, али се у њему налази мех сличан меху у хармоници.... Kreirano: 2021-05-09T18:32 | Ažurirano: 2021-05-09T20:37
Зашто се хармонијум пумпа?
12

Сваки часовник, од најмањег до највећег, има више точкића и једну опругу (федер). Кад навијемо сат, та се опруга завије, а онда се полако одвија.... Kreirano: 2021-05-10T16:48 | Ažurirano: 2021-05-10T16:51
Зашто часовник треба навијати?
13

Будилник има делове као и сваки часовник, али уз њих и уређај за звоњење. Кад га навијемо да зазвони у одређено време... Kreirano: 2021-05-10T19:40 | Ažurirano: 2021-05-10T19:45
Како будилник звони?
14

Опруга и точкићи у часовнику крећу се увек истом брзином и у истом такту. Пошто су од метала, добро се чује кад њихови зупци лупкају један о други.... Kreirano: 2021-05-10T19:46 | Ažurirano: 2021-05-10T19:47
Зашто часовник куца?
15

Да би угаљ и дрво сагорели неопходан је ваздух. Тај ваздух треба да се креће одоздо према горе и да се његово кретање даље настави кроз чунак, путем којим одлази дим.... Kreirano: 2021-05-10T19:50 | Ažurirano: 2021-05-10T19:52
Зашто на чунку постоји ручица?
16

Тамо где постоји градска мрежа за гас (плин) изграђене су подземне цеви — од фабрике која производи гас до станова. Тим цевима гас допире до самог нашег штедњака... Kreirano: 2021-05-10T19:54 | Ažurirano: 2021-05-10T19:55
Како гас доспева до штедњака?
17

Мајушни отвори на горионику гасног штедњака направљени су тако да кроз њих гас излази под скоро истим притиском који га потискује кроз градску мрежу цеви (гасовод).... Kreirano: 2021-05-10T19:56 | Ažurirano: 2021-05-10T20:00
Зашто гас шишти кад га пустимо?
18

Постоје две врсте шибица, али обе имају црвену главицу. Те главице су запаљиве. Једна врста се пали сама од себе чим мало протрљамо главицу. То су фосфорне шибице.... Kreirano: 2021-05-10T20:02 | Ažurirano: 2021-05-10T20:04
Зашто палидрвце има црвену главицу?
19

Експресни лонац направљен је тако да за време кувања из њега уопште не излази пара. Поклопац експресног лонца чврсто је приљубљен, па ништа не може напоље. А пара мора да изиђе. Зато постоји вентил, кроз који она кад се прегреје почне да излази и тада пишти.... Kreirano: 2021-05-10T20:05 | Ažurirano: 2021-05-10T20:08
Зашто експресни лонац пишти?
20

Топал ваздух лакши је од хладног ваздуха. Зато и у соби ваздух непрекидно струји: топал се пење горе, а хладан заузима доњи простор.... Kreirano: 2021-05-10T20:11 | Ažurirano: 2021-05-10T20:14
Зашто је горе топлије него доле?
21

Сва тела се на топлоти шире, а на хладноћи се скупљају. Кад је топло и постаје све топлије, онда жива (или алкохол) у цевчици термометра почне да се пење горе.... Kreirano: 2021-05-10T20:16 | Ažurirano: 2021-05-10T20:18
Зашто се термометар пење кад је топло?
22

Електрични бојлер у купатилу и кухињи загрева воду помоћу струје. Бојлер је затворен казан у коме се непрекидно налази вода. У средини бојлера стоји електрични грејач.... Kreirano: 2021-05-10T20:19 | Ažurirano: 2021-05-10T20:23
Како се у бојлеру греје вода?
23

Ако на врео тигањ пустимо мало воде, она ће се по њему котрљати у капљицама. То изгледа чудно, јер човек очекује да вода одмах испари. Али, кад је тигањ врло врео... Kreirano: 2021-05-10T20:24 | Ažurirano: 2021-05-10T20:27
Зашто се вода котрља по врелом тигању?
24

Да би горели, угаљ, дрво и њима сличне материје морају бити суве и добро загрејане. Уз то је неопходан и ваздух. Вода чини све супротно од тога: укваси дрво... Kreirano: 2021-05-10T20:28 | Ažurirano: 2021-05-10T20:30
Зашто вода гаси ватру?
25

Сва тела се на хладноћи скупљају, а на топлоти се шире. Тако је и са стакленом чашом. Ако нагло сипамо у њу врелу воду... Kreirano: 2021-05-11T08:42 | Ažurirano: 2021-05-11T08:47
Зашто чаша прсне од вреле воде?
26

У кућном хладњаку (фрижидеру) увек влада температура од неколико степени, али никад испод нуле, тј. не испод тачке кад се вода претвара у лед.... Kreirano: 2021-05-11T08:47 | Ažurirano: 2021-05-11T08:50
Како хладњак прави коцкице леда?
27

Лед је лакши од воде и зато коцкица леда не потоне кад Је ставимо у чашу. Она се постепено истопи и сједини се са водом, тј. поново постане оно што је била — вода.... Kreirano: 2021-05-11T08:52 | Ažurirano: 2021-05-11T08:53
Зашто коцкица леда не потоне?
28

На обичној температури која влада у кући, у намирницама се брзо развијају микроби од којих се храна брзо поквари. Али, микроби се не могу развијати ако су на хладном.... Kreirano: 2021-05-11T08:55 | Ažurirano: 2021-05-11T08:56
Зашто намирнице стављамо у фрижидер?
29

У млеку се налазе бактерије које изззивају згрушавање ако млеко дуго стоји на собној температури. Те бактерије се брзо размножавају, па брзо и покваре млеко — згрушају га.... Kreirano: 2021-05-11T08:57 | Ažurirano: 2021-05-11T08:58
Зашто се млеко прогруша?
30

Млеко у праху направљено је на тај начин што је правоме млеку одузета вода (то значи да је вода из млека испарила). Остале су све исте материје које млеко садржи, само нема воде.... Kreirano: 2021-05-11T10:13 | Ažurirano: 2021-05-11T10:16
Зашто се прави млеко у праху?
31

Све намирнице се кваре зато што микроби и бактерије изазивају њихово труљење. Али, ако их на нарочити начин припремимо и ставимо у лименку (кутију од лима)... Kreirano: 2021-05-11T10:18 | Ažurirano: 2021-05-11T10:21
Како се храна сачува у конзерви?
32

Има разних пластичних маса од којих се праве многи предмети, па и кутије. Кад су кутије од тврде пластичне масе, лако се ломе... Kreirano: 2021-05-11T10:22 | Ažurirano: 2021-05-11T10:25
Зашто се неке пластичне кутије не ломе?
33

Соли има на много места у природи, а највише у морској води. На обалама мора постоје солане, где се вода доведе у плићак и ту испари, а доле остане со.... Kreirano: 2021-05-11T10:27 | Ažurirano: 2021-05-11T10:29
Одакле потиче со?
34

Шећер у коцкама сачињен је од сићушних кристала, чије површине могу засветлуцати у полумраку, као драго камење. То се нарочито запази ако преломимо коцку шећера... Kreirano: 2021-05-11T10:55 | Ažurirano: 2021-05-11T10:57
Зашто шећер светлуца?
35

Еспресо је један нарочити ибрик у коме се кафа кува на тај начин што изнутра вода проври одоздо и водена пара пролази кроз гомилицу кафе. Ту она кипи, али у самом ибрику... Kreirano: 2021-05-11T10:58 | Ažurirano: 2021-05-11T11:00
Зашто кафа кипи у еспресу?
36

Укус и мирис кафе налазе се у њеном зрну. Да бисмо их извукли из зрна, ми најпре испржимо кафу, а потом је ситно самељемо. Кад се тако самлевена кафа прелије кључалом водом... Kreirano: 2021-05-11T11:01 | Ažurirano: 2021-05-11T11:03
Зашто се кафа меље?
37

Сирће је теже од уља и зато одлази ка дну посуде за салату. Уље је лакше и остаје одозго. Ако уље и сирће добро промућкамо... Kreirano: 2021-05-11T11:05 | Ažurirano: 2021-05-11T11:08
Зашто уље плива по сирћету?
38

Хлеб је направљен од брашна помешаног са водом. Тако добијена маса је тесто. Кад се испече, хлеб изгуби доста воде из теста, али прилично влаге ипак остане.... Kreirano: 2021-05-11T11:09 | Ažurirano: 2021-05-11T11:12
Зашто се хлеб брзо стврдне?
39

У сламчици увек има ваздуха, као и свуда око нас. Кад сламчицу ставимо у чашу са соком и усисамо ваздух из сламчице, за њим ће потећи сок.... Kreirano: 2021-05-11T11:15 | Ažurirano: 2021-05-11T11:18
Зашто се сок пење уз сламчицу?
40

Најбоље 'свирају' чаше направљене од племенитог стакла — кристала. Кристал је фино стакло са чистом и чврстом структуром и зато затрепери на сваки удар.... Kreirano: 2021-05-11T11:20 | Ažurirano: 2021-05-11T11:22
Зашто неке чаше 'свирају'?
41

Ваздушна вешалица (вантуза) има купицу у виду полулопте. Кад ту купицу чврсто притиснемо уз потпуно глатку подлогу, ми истиснемо ваздух... Kreirano: 2021-05-11T11:23 | Ažurirano: 2021-05-11T11:25
Како се држи ваздушна вешалица?
42

Кад се попнемо на вагу ми својом тежином притиснемо једну опругу постављену унутра. Што смо тежи, опруга је више притиснута — и обрнуто.... Kreirano: 2021-05-11T12:40 | Ažurirano: 2021-05-11T12:43
Како ради вага за мерење?
43

Упијаћа хартија која 'попије' мастило кад га проспемо, направљена је врло растресито и буаво. Ако је зацепимо, видећемо крупна влакна, која су код обичне хартије неприметно ситна.... Kreirano: 2021-05-11T12:44 | Ažurirano: 2021-05-11T12:47
Зашто упијач упија мастило?
44

Апарат за усисавање прашине (усисивач) има мотор који ради на електрични погон. Тај мотор покреће једну елису (вијак) која се веома брзо врти и тим вртењем повлачи ваздух... Kreirano: 2021-05-11T12:47 | Ažurirano: 2021-05-11T12:51
Како прашина улази у усисивач?
45