Кад би сваки кључ отварао свака врата, онда би свако ко има било какав кључ могао да уђе где му се прохте! Зато су браве направљене тако да сва- ка има свој кључ...
Кад је напољу хладно а у соби топло, онда се водена пара из собе нахвата по прозорском стаклу у виду ситних капљица. Тада кажемо да се прозор "ознојио", односно замаглио....
Ако се некад пробудимо усред ноћи, можда ћемо чути како дрвени под тајанствено пуцкета. Али, то нису никакви патуљци који ноћу ходају, већ нешто друго: ноћу је хладније него дању...
Наравно да зидови немају уши, али нечије уши могу бити иза зида и прислушкивати шта говоримо. Зато нас ова изрека опомиње да будемо пажљиви кад некоме поверавамо неку тајну...
Пиштољ за бојење је справа која олакшава и убрзава тај не баш лак посао. Уместо четке, коју сваки час умачемо у кутију с бојом и која нам брзо умори руку...
Струја долази до стана кроз жице које спајају спољни вод и струјомер. Поред струјомера налазе се електрични осигурачи. Они служе зато да спрече незгоду ако се неки апарат прегреје....
Радио и телевизијски таласи, који кроз простор преносе звук и слику, тешко савлађују чврсте препреке као што су зидови кућа. Ово нарочито важи за телевизијске таласе....
У клавиру се налазе затегнуте жице различите дужине и дебљине. Оне стварају звук (свирку) кад их лупне један мајушни дрвени чекић, повезан са диркама на клавијатури....
И клавир и пијанино су исти музички инструменти. Разлика је само у томе што је пијанино мањи и што су код њега жице постављене на плочи која стоји усправно....
Да би угаљ и дрво сагорели неопходан је ваздух. Тај ваздух треба да се креће одоздо према горе и да се његово кретање даље настави кроз чунак, путем којим одлази дим....
Тамо где постоји градска мрежа за гас (плин) изграђене су подземне цеви — од фабрике која производи гас до станова. Тим цевима гас допире до самог нашег штедњака...
Мајушни отвори на горионику гасног штедњака направљени су тако да кроз њих гас излази под скоро истим притиском који га потискује кроз градску мрежу цеви (гасовод)....
Постоје две врсте шибица, али обе имају црвену главицу. Те главице су запаљиве. Једна врста се пали сама од себе чим мало протрљамо главицу. То су фосфорне шибице....
Експресни лонац направљен је тако да за време кувања из њега уопште не излази пара. Поклопац експресног лонца чврсто је приљубљен, па ништа не може напоље. А пара мора да изиђе. Зато постоји вентил, кроз који она кад се прегреје почне да излази и тада пишти....
Сва тела се на топлоти шире, а на хладноћи се скупљају. Кад је топло и постаје све топлије, онда жива (или алкохол) у цевчици термометра почне да се пење горе....
Електрични бојлер у купатилу и кухињи загрева воду помоћу струје. Бојлер је затворен казан у коме се непрекидно налази вода. У средини бојлера стоји електрични грејач....
Ако на врео тигањ пустимо мало воде, она ће се по њему котрљати у капљицама. То изгледа чудно, јер човек очекује да вода одмах испари. Али, кад је тигањ врло врео...
Да би горели, угаљ, дрво и њима сличне материје морају бити суве и добро загрејане. Уз то је неопходан и ваздух. Вода чини све супротно од тога: укваси дрво...
Лед је лакши од воде и зато коцкица леда не потоне кад Је ставимо у чашу. Она се постепено истопи и сједини се са водом, тј. поново постане оно што је била — вода....
На обичној температури која влада у кући, у намирницама се брзо развијају микроби од којих се храна брзо поквари. Али, микроби се не могу развијати ако су на хладном....
У млеку се налазе бактерије које изззивају згрушавање ако млеко дуго стоји на собној температури. Те бактерије се брзо размножавају, па брзо и покваре млеко — згрушају га....
Млеко у праху направљено је на тај начин што је правоме млеку одузета вода (то значи да је вода из млека испарила). Остале су све исте материје које млеко садржи, само нема воде....
Све намирнице се кваре зато што микроби и бактерије изазивају њихово труљење. Али, ако их на нарочити начин припремимо и ставимо у лименку (кутију од лима)...
Соли има на много места у природи, а највише у морској води. На обалама мора постоје солане, где се вода доведе у плићак и ту испари, а доле остане со....
Шећер у коцкама сачињен је од сићушних кристала, чије површине могу засветлуцати у полумраку, као драго камење. То се нарочито запази ако преломимо коцку шећера...
Еспресо је један нарочити ибрик у коме се кафа кува на тај начин што изнутра вода проври одоздо и водена пара пролази кроз гомилицу кафе. Ту она кипи, али у самом ибрику...
Укус и мирис кафе налазе се у њеном зрну. Да бисмо их извукли из зрна, ми најпре испржимо кафу, а потом је ситно самељемо. Кад се тако самлевена кафа прелије кључалом водом...
Хлеб је направљен од брашна помешаног са водом. Тако добијена маса је тесто. Кад се испече, хлеб изгуби доста воде из теста, али прилично влаге ипак остане....
Најбоље "свирају" чаше направљене од племенитог стакла — кристала. Кристал је фино стакло са чистом и чврстом структуром и зато затрепери на сваки удар....
Упијаћа хартија која "попије" мастило кад га проспемо, направљена је врло растресито и буаво. Ако је зацепимо, видећемо крупна влакна, која су код обичне хартије неприметно ситна....
Апарат за усисавање прашине (усисивач) има мотор који ради на електрични погон. Тај мотор покреће једну елису (вијак) која се веома брзо врти и тим вртењем повлачи ваздух...
Ostavite odgovor