Свет биљака

- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Биљке узимају храну из земље. Хранљиви састојци тла брзо би се исцрпли да му људи не додају ђубриво (гнојиво). То ђубриво „храни“ земљу, а кроз земљу биљке. ... Kreirano: | Ažurirano:
1

Биљке не једу земљу као што ми једемо јабуку или као кокошка кукуруз. Оне из ње узимају воду, минералне соли и друге састојке којима се хране. Биљке, дакле, „испијају“ земљу. ... Kreirano: | Ažurirano:
2

Дрвеће расте на исти начин као и све што је живо на Земљи. Кад никне из семена, оно се непрекидно храни и тако постепено ојачава и постаје све веће.... Kreirano: | Ažurirano:
3

Јела, бор, смрча, бршљан и неке друге биљке ни зими не изгубе лишће, зато што оно има такву грађу да биљни сок пролази кроз њега и кад је веома хладно.... Kreirano: | Ažurirano:
4

Под утицајем смањене сунчеве топлоте и светлости, недостатка воде и првих мразева, лишће у јесен постепено изгуби зелену боју. ... Kreirano: | Ažurirano:
5

Жилице на листу су мајушне цевчице кроз које се лист храни. Кроз њих пролази биљни сок и тако допире до сваког делића листа.... Kreirano: | Ažurirano:
6

Дрво расте и постаје све више и све дебље. Сваке године његово стабло одебља за један нов слој. Кад се дрво пресече, ти слојеви се виде као кругови (прстенови).... Kreirano: | Ažurirano:
7

На морским обалама готово увек има ветра. Најјачи ветрови дувају са мора према копну. Дрвеће које се налази на обали нема никакву заштиту од ветрова,... Kreirano: | Ažurirano:
8

Дрвеће се орезује из више разлога, а највише зато да би гране скраћивањем постале јаче и да би плодови били крупнији и бољи. Ово друго односи се, наравно, на. воћне.... Kreirano: | Ažurirano:
9

Дивље воћке јаче су и отпорније од питомих, али дају лошији плод. Зато се те две особине спајају калемљењем.... Kreirano: | Ažurirano:
10

Нема дрвећа без цветова, али има дрвећа чији су цветови тако мајушни и неупадљиви да се тешко примећују. Зато нам се чини да понеко дрвеће нема цветова.... Kreirano: | Ažurirano:
11

Без воде биљка не може да живи, па се осуши и увене. То је зато што биљка узима храну из земље помоћу воде; њена храна растворена је у води коју садржи земља.... Kreirano: | Ažurirano:
12

Биљка не може да живи без воде, али ако воде има сувише, онда њен корен иструли и биљка увене. Зато саксије правимо са рупом на дну, како би се сувишак воде оцедио.... Kreirano: | Ažurirano:
13

Цвеће увене кад остари. Кад пређе свој животни пут, биљка уступа место новој младој биљци, која ниче из семена старе биљке.... Kreirano: | Ažurirano:
14

Највећи број цветова отворен је током дана и сав раширен сунцу и светлости. Многи цветови остају исти и преко ноћи, али има и таквих који су „зимогрожл»иви“... Kreirano: | Ažurirano:
15

Боја цвета зависи од једне нарочите материје која се назива пигмент. Та материја може бити веома различита по боји: црвена, жута, љубичаста, плава... ... Kreirano: | Ažurirano:
16

Већ знамо да цвеће својим лепим изгледом привлачи пчеле, лептире и друге инсекте, а то чини зато да би ти инсекти помогли код опрашивања цветова.... Kreirano: | Ažurirano:
17

Добијање мириеа из цвећа веома је скуп и сложен посао. Цвеће најпре треба потопити у нарочито уље које упије к задржава мирис. После извесног времена то уље се загрева. ... Kreirano: | Ažurirano:
18

Плавкасто-зеленкасте мрље које видимо на бобицама грожђа потичу од раствора плавог камена. Плави камен је течност којом се грожђе прска да би се заштитило од болести.... Kreirano: | Ažurirano:
19

И грожђани сок и вино добијају се од исцеђеног грожђа. Велика разлика између них састоји се у томе што у грожђаном соку нема алкохола а у вину га има.... Kreirano: | Ažurirano:
21

Зелено воће садржи материје које су зелене из истог разлога из кога је зелено и лишће. Сазревајући постепено, воће мења и свој састав.... Kreirano: | Ažurirano:
23

У кори поморанџе налази се течност која се назива „поморанџино уље“. Кад кору исцедимо и њен сок запалимо шибицом, он ће горети лепим плавичастим пламеном... Kreirano: | Ažurirano:
24

И зелена и црна маслина потичу од истог плода. Разлика у њиховој боји долази од различитог начина припремања. Кад се ставе у обичан пресолац, маслине остају зелене и тврде.... Kreirano: | Ažurirano:
25

Уље којим преливамо салату и које многи употребљавају уместо масти, добија се од уљаних биљака (уљарица). Код нас се највише употребљава уље од сунцокрета, маслина и кукуруза.... Kreirano: | Ažurirano:
26

Кад пресечемо црни лук из њега до наших очију допре тако оштар (,,љут“) дах да нам очи засузе. То је зато што у црном луку, као и у неким другим биљкама... Kreirano: | Ažurirano:
27

Ако цела биљка или неки њен део немају светлости, неће постати зелени, него остају беличасти. Лишће салате које се налази у средини („срцу”) главице мање је зелено него оно споља.... Kreirano: | Ažurirano:
28

Сваки кромпир има на себи тачкице за које се не каже „очи“ него окца. Та окца су клице из којих ниче нова биљка. Ако кромпир оставимо дуже у топлој просторији... Kreirano: | Ažurirano:
29

Шаргарепа (мрква) је здрава и корисна као мало које поврће. У њој се налази доста шећера и витамина А. Ако наше тело нема довољно витамина А... Kreirano: | Ažurirano:
30

Постоје биљке које.се називају пузавице. Њихово име казује да опе не могу расти саме, већ морају да пужу по некој подлози.... Kreirano: | Ažurirano:
31

Лишће коприве прекривено је длачицама у којима се налази једна нарочита киселина. Чим дотакнемо коприву, киселина дође у додир са нашом кожом и изазива бол и свраб.... Kreirano: | Ažurirano:
32

Кактуси расту у пустињским пределима у којима веома ретко пада киша. То су безводни предели. Због тога кактус уме да сачува за дуже време влагу коју прими кад понекад падне киша... Kreirano: | Ažurirano:
33