Биљке узимају храну из земље. Хранљиви састојци тла брзо би се исцрпли да му људи не додају ђубриво (гнојиво). То ђубриво „храни“ земљу, а кроз земљу биљке. ...
Kreirano: | Ažurirano:
Биљке не једу земљу као што ми једемо јабуку или као кокошка кукуруз. Оне из ње узимају воду, минералне соли и друге састојке којима се хране. Биљке, дакле, „испијају“ земљу. ...
Kreirano: | Ažurirano:
Дрвеће расте на исти начин као и све што је живо на Земљи. Кад никне из семена, оно се непрекидно храни и тако постепено ојачава и постаје све веће....
Kreirano: | Ažurirano:
Јела, бор, смрча, бршљан и неке друге биљке ни зими не изгубе лишће, зато што оно има такву грађу да биљни сок пролази кроз њега и кад је веома хладно....
Kreirano: | Ažurirano:
Под утицајем смањене сунчеве топлоте и светлости, недостатка воде и првих мразева, лишће у јесен постепено изгуби зелену боју. ...
Kreirano: | Ažurirano:
Дрво расте и постаје све више и све дебље. Сваке године његово стабло одебља за један нов слој. Кад се дрво пресече, ти слојеви се виде као кругови (прстенови)....
Kreirano: | Ažurirano:
На морским обалама готово увек има ветра. Најјачи ветрови дувају са мора према копну. Дрвеће које се налази на обали нема никакву заштиту од ветрова,...
Kreirano: | Ažurirano:
Дрвеће се орезује из више разлога, а највише зато да би гране скраћивањем постале јаче и да би плодови били крупнији и бољи. Ово друго односи се, наравно, на. воћне....
Kreirano: | Ažurirano:
Нема дрвећа без цветова, али има дрвећа чији су цветови тако мајушни и неупадљиви да се тешко примећују. Зато нам се чини да понеко дрвеће нема цветова....
Kreirano: | Ažurirano:
Без воде биљка не може да живи, па се осуши и увене. То је зато што биљка узима храну из земље помоћу воде; њена храна растворена је у води коју садржи земља....
Kreirano: | Ažurirano:
Биљка не може да живи без воде, али ако воде има сувише, онда њен корен иструли и биљка увене. Зато саксије правимо са рупом на дну, како би се сувишак воде оцедио....
Kreirano: | Ažurirano:
Највећи број цветова отворен је током дана и сав раширен сунцу и светлости. Многи цветови остају исти и преко ноћи, али има и таквих који су „зимогрожл»иви“...
Kreirano: | Ažurirano:
Боја цвета зависи од једне нарочите материје која се назива пигмент. Та материја може бити веома различита по боји: црвена, жута, љубичаста, плава... ...
Kreirano: | Ažurirano:
Већ знамо да цвеће својим лепим изгледом привлачи пчеле, лептире и друге инсекте, а то чини зато да би ти инсекти помогли код опрашивања цветова....
Kreirano: | Ažurirano:
Добијање мириеа из цвећа веома је скуп и сложен посао. Цвеће најпре треба потопити у нарочито уље које упије к задржава мирис. После извесног времена то уље се загрева. ...
Kreirano: | Ažurirano:
Плавкасто-зеленкасте мрље које видимо на бобицама грожђа потичу од раствора плавог камена. Плави камен је течност којом се грожђе прска да би се заштитило од болести....
Kreirano: | Ažurirano:
Грожђе које називамо белим заиста није бело него зелено. Али, ако бисмо рекли „зелено грожђе“, сви би мислили да то грожђе није још сазрело....
Kreirano: | Ažurirano:
И грожђани сок и вино добијају се од исцеђеног грожђа. Велика разлика између них састоји се у томе што у грожђаном соку нема алкохола а у вину га има....
Kreirano: | Ažurirano:
Зелено воће садржи материје које су зелене из истог разлога из кога је зелено и лишће. Сазревајући постепено, воће мења и свој састав....
Kreirano: | Ažurirano:
У кори поморанџе налази се течност која се назива „поморанџино уље“. Кад кору исцедимо и њен сок запалимо шибицом, он ће горети лепим плавичастим пламеном...
Kreirano: | Ažurirano:
И зелена и црна маслина потичу од истог плода. Разлика у њиховој боји долази од различитог начина припремања. Кад се ставе у обичан пресолац, маслине остају зелене и тврде....
Kreirano: | Ažurirano:
Уље којим преливамо салату и које многи употребљавају уместо масти, добија се од уљаних биљака (уљарица). Код нас се највише употребљава уље од сунцокрета, маслина и кукуруза....
Kreirano: | Ažurirano:
Кад пресечемо црни лук из њега до наших очију допре тако оштар (,,љут“) дах да нам очи засузе. То је зато што у црном луку, као и у неким другим биљкама...
Kreirano: | Ažurirano:
Ако цела биљка или неки њен део немају светлости, неће постати зелени, него остају беличасти. Лишће салате које се налази у средини („срцу”) главице мање је зелено него оно споља....
Kreirano: | Ažurirano:
Сваки кромпир има на себи тачкице за које се не каже „очи“ него окца. Та окца су клице из којих ниче нова биљка. Ако кромпир оставимо дуже у топлој просторији...
Kreirano: | Ažurirano:
Шаргарепа (мрква) је здрава и корисна као мало које поврће. У њој се налази доста шећера и витамина А. Ако наше тело нема довољно витамина А...
Kreirano: | Ažurirano:
Лишће коприве прекривено је длачицама у којима се налази једна нарочита киселина. Чим дотакнемо коприву, киселина дође у додир са нашом кожом и изазива бол и свраб....
Kreirano: | Ažurirano:
Кактуси расту у пустињским пределима у којима веома ретко пада киша. То су безводни предели. Због тога кактус уме да сачува за дуже време влагу коју прими кад понекад падне киша...
Kreirano: | Ažurirano:
Ostavite odgovor