- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Хлеб је направљен од брашна помешаног са водом. Тако добијена маса је тесто. Кад се испече, хлеб изгуби доста воде из теста, али прилично влаге ипак остане. Та влага постепено испарава, па за неколико дана сасвим нестане. Тада је хлеб тврд (бајат).

Најбољи пример за испаравање воде из хлеба имамо у тосту (прженом парчету хлеба). Кад свеж хлеб ставимо у електрични пржун за хлеб (тостер), он ће убрзо постати тврд и румен: из њега под утицајем топлоте испари сва вода, па је крт и хрускав. Да би хлеб дуже остао свеж, стављамо га у пластичну кесу, која успорава испаравање воде. Али, пластична кеса не сме бити потпуно (херметички) затворена, јер ће се тада хлеб брзо покварити.

Зашто се хлеб брзо стврдне?