- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Бутер којим волимо да намажемо парче хлеба, — на топлоти омекне и раетопи се, а на хладном буде чврст. Сва тела се на топлоти шире и омекну, а на хладноћи се стегну и скупљају. Тако је и са водом. Кад је веома хладно — вода се претвори у лед. Лед је чврста вода.

У свим својим облицима, — чврстом, течном или гасовитом — материја се састоји од честица (молекула) у непрекидном кретању. То кретање је брже у гасовима него у течностима, а у течностима брже него у чврстим телима. Хладноћа успорава кретање, а што је кретање спорије, то и материја добија већу чврстину. Вода је течна на нормалној температури и таква остаје све до нула Целзијусових степени. Испод те топлоте, њени молекули почињу да се крећу тако споро да прелазе у чврсто стање. То је лед.

Зашто се вода претвара у лед?