- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Сваке године троши се у свету око 750.000 тона чаја. Чај, који најрадије пију Кинези, Енглези и Руси, гаји се у Индији, на Цејлону, у Индонезији, Кини и Јапану.

Зимзелено чајно дрво или чајни шиб у природи расте брзо и достигне десет, двадесет, па чак и тридесет метара висине. Са таквог дрвета није лако брати лишће! Зато се на плантажама чајно дрво креше, како не би прешло висину од метар-два. Бере се само младо лишће, оно на коме се још налази магличасти прах. Посебно се бира први лист сваког крајњег изданка, од кога се добија чај најбољег квалитета. У тропским крајевима чај се бере током читаве године, сваких десетак дана. Постоји зелени чај (то је само осушено лишће чаја) и црни чај (ферментисано лишће чаја). Код нас се употребљава претежно црни чај.

Чајно дрво