- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Казан за печење ракије ("пецара", "лампек") је, у ствари, апарат за дестиловање. Помоћу њега добијају се жестока ("љута") алкохолна пића — ракије. У таквом казану може да се дестилује и вода, па се добија чиста (дестилована) вода.

Течност (комина) се најпре загреје да прокључа у казану, па тада њена пара пролази кроз вијугаве цеви у хладњаку и тамо се згусне, тј. поново прелази у течно стање и капље у припремљени суд. Пошто су тачке кључања различите за воду и за алкохол из комине, они се том приликом издвајају. Кад се тако дестилује вдорска вода, она се ослободи соли. Дестиловањем нафте или угља добијају се разни производи који се употребљавају у индустрији. Постоји више врста апарата за дестиловање (дестилацију). Међу њима је казан за печење ракије најједноставнији.

казан за ракију