- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Шећер који се налази у соку исцеђеног грожђа лако и брзо превире. Постепено се претвара у алкохол и у угљен-диоксид. Уггвен-диоксид касније испари, али у новодобијеној течности, која се зове вино, остаје алкохол.

Сок свеже измуљаног грожђа (то је "шира") превире под дејством бактерија квасаца, које разлажу, тј. мењају (да би живеле!) природне шећере у грожђу. Ако у току превирања оставимо у соку и грожђане љуске, течност ће се обојити и добићемо црно или ружичасто вино. Међутим, ако пре тога процедимо сок, постаће бело вино. Шампањац је бело вино које се сипа у боце пре него што се заврши превирање — од угљен-диоксида који се налази у њему то вино постаје пенушаво. С обзиром на природу земљишта, поднебље и врсту грожђа, постоје вина разних боја и укуса.

вино