Сунце иде са истока на запад. Сенка штапића забоденог у земљу креће се према Сунцу у круг. Ако на земљи обележите где се у које време налази та сенка, сутра ћете по томе...
И пешчаник (пешчани сат) је направа којом се мери време. Када сав песак који се налазио у горњем делу пешчаника исцури у доњи део, домаћица зна да је јаје скувано....
Часовник показује тачно време малом и великом казаљком, које се окрећу на бројчанику. Зидни часовник има понекад клатно (шеталицу). Клатно се креће равномерно, лево-десно...
Како је љупка песма те птичице, која као да се игра с нама жмурке, негде у шуми! Часовничари су такву механичку птицу ставили у изрезбарен зидни часовник...
Понеки велики градски часовници, уместо да обично избијају, имају звона. Свака четврт, пола и три четврти одзвоне по једним звоном. Али кад дође пун сат, онда забрује сва звона...
Када телефоном запитате колико је сати (обично кажемо: "тачно време"), неће вам одговорити дежурни телефониста, него ћете чути раније снимљени глас спикера...
Алковн је издвојено удубљење у соби, у коме обично стоји. постеља. Алковн, или — како се код нас назива — ложница, може бити ограђен завесом, одвојен вратима или покретним зидом....
У прошлим временима богате даме су волеле да се понекад склоне у свој "будоар", — одвојену собицу крај спаваће собе. Ту су се оне одмарале, читајући или ћаскајући...
Наслоњача чије ноге леже на двема савијеним дрвеним пречагама, захваљујући којима може да се клацка напред-назад, назива се столица (фотеља) за љуљање....
Још од старих времена жене се улепшавају посипајући лице белим прахом — пудером. За то су употребгвавале ситан прах од пиринча, јер им је од њега лице постајало бело...
Неки минерали су тако дивних боја и тако блистави да се ,од њих прави накит. Пошто се ретко налази, то драго камење је веома скупо. Међу најдрагоценије спадају дијамант, рубин...
Хладноћа чува намирнице, али оне морају остати слеђене све време од конзервирања у фабрици до наше кухиње. Разна места на којима се, једно за другим...
На нормалној температури намирнице се брзо кваре. Хладноћа успорава дејство штетних микроба, па се зато намирнице, да би се дуже одржале, стављају у фрижидер (хладњак)...
Намирнице чувамо дуже време на тај начин што их стерилизујемо и држимо у затвореним конзервама. Али ако хоћемо да усред зиме једемо свеже јагоде, убране прошлог пролећа...
Лед је, као што знамо, вода која је услед хладноће прешла у чврсто стање. Клизачи се клизају на слеђеној води, а гледалац ужива, седећи пред телевизијским екраном уз чашу...
Хладно пиће је врло пријатно на врућини. У тестији, суду од порозне глине, вода остаје хладна дуже него у обичном суду, тако да се можете освежити и по највећој жези....
Термос (или термос-боца) је изолован суд у коме дуго може да се сачува иста топлота течности која је у њега сипана: врела кафа или супа остају топле, а хладна вода или млеко...
Шећер који се налази у соку исцеђеног грожђа лако и брзо превире. Постепено се претвара у алкохол и у угљен-диоксид. Уггвен-диоксид касније испари, али у новодобијеној течности...
Превирањем течности која садржи природни шећер ствара се алкохол и искричави мехурићи угљен-диоксида. Ако је та течност јечам (јечмени слад) и хмељ, онда ће се добити пиво...
Свеже зреле јабуке су здраво и укусно воће, али ништа мање није добар јабуков сок — јабуковача. Јабуковача се добија цеђењем јабука у муљачи, слатка је, а када превре...
Натега је обично црево којим се течност лако може преточити из једног у други суд, — без икакве славине или врања. Један крај црева стави се у један суд, а на други мало усисамо...
Да би се добило алкохолно пиће треба дестиловати неку течност, воће или преврело зрневље. У казану за печење ракије ракиџија (пецар) кува припремљену масу (то је крмина)...
Кинези једу гнезда морских ласта! Наравно, та гнезда нису направљена од блата, као код наших ласта. У ствари, од њих се кува укусна супа. Гнезда се, наравно, најпре очисте...
Међу јелима шпанске кухиње гурмани нарочито цене "паелу". Паела је јело од пиринча, пореклом из шпанске покрајине Валенсије, али се једе свуда у Шпанији и по целоме свету....
Кисео купус је гастрономски специјалитет добро познат свим гурманима. Купус се може киселити у главицама или исечен у танке резанце (то је рибанац)....
Кад биљке отворе своје мирисне цветове, марљиве пчеле сакупљају из њихових чашица укусан и сладак медени сок (нектар), односе га и прерађују у својим кошницама...
Нугат је укусан слаткиш, мрке или беле боје. Направгвен је од ораха, прженог бадема или лешника, који се помешају са шећером, карамелом (прженим шећером) или медом....
Средина хлеба пуна је мајушних рупа. Те рупице су мехури које је направио пекарски квасац. Пекари ставгвају квасац у тесто да би хлеб био мекши и укуснији....
Сода-вода је обична вода у коју је под притиском убачен угљен-диоксид. Када се отвори славина на грлићу боце ("сифона") притисак гаса истерује воду кроз цевчицу у чашу....
Свака ствар која гори и свако биће које дише производи гас угљен-диоксид, који се — кад издахнемо — меша са ваздухом. Дрвеће и биљке узимају натраг ("удишу") угљен-диоксид...
Зачини су разно миришљаво биље које се употребљава у јелима. Већину зачина добијамо из удаљених крајева. Зато је некада њихово набављање било опасно и дуготрајно...
У лули, цигари или цигарети људи пуше дуван. Дуван је исецкано лишће истоимене биљке, која расте у топлим и умереним областима. Мирис дувана може некоме бити пријатан...
Тамјан је смола која се добија из једне врсте дрвећа. Када гори, тамјан шири пријатан мирис и прочишћава ваздух. Некада се много употребљавао, али данас готово нигде...
Собе у своме стану можемо загревати ако у свакој заложимо пећ. Али у савременим зградама постоји централно (заједничко) грејање. Из једног јединог казана греју се радијатори...
Радијатор електрични, на плин, на пару или воду (централно грејање) — врло добро загрева просторије. Насупрот томе, радијатор у аутомобилу хлади мотор...
У великим градовима отпаци које бацају становници уништавају се спаљивањем. Топлота добијена тим спаљивањем може се искористити да греје велике казане с водом...
Да домаћица не би стално морала да пази на температуру у стану, на топлоту пегле или пећнице у коју је ставила нешто да се пече, постоји термостат, који то обавља уместо ње....
Цеви које спроводе топлу воду до лавабоа или до радијатора за централно грејање, расхладиле би воду док не стигне где треба кад не би биле "обучене" у "одело" од плуте...
Зими станове углавном загревамо пећима, грејалицама или радијаторима, који нас лети не могу расхладити. Насупрот томе, уређај за климатизацију (клима-уређај, ер-кондишн)...
Прљаво рубље најчешће се не може опрати само водом. Води се мора додати нарочити производ који раствара мрље и сву прљавштину, па она оде са прљавом водом....
Вода не може да раствори нити да уклони масноће којима се запрљала наша кожа. Али сапун разложи маст и прлзавштину у ситне делиће, који се потом лако сперу водом....
Неке тканине не треба прати када се испрљају, јер би их вода покварила. За чишћење таквих тканина употреблзавају се нарочита растворна средства, чија пара уклања мрлае...
Хладна вода садржи растворен кречњак, који ми не видимо. Али када се вода загреје, тај кречњак се таложи по зидовима суда у коме се налази вода: тај талог је каменац....
Гвожђе је метал који веома лако нагризају кисеоник из ваздуха или воде. То је рђање. Да би се спречила појава рђе, гвожђе се мора премазати неком масном (угваном) бојом...
Животињска крзна и коже не употребљавају се онакви какви су у природи, јер 6и се брзо похабали. Уз то нису довољно меки и временом иструле. Зато се коже морају штавити...
Цемент је производ који се много употребљава у грађевинарству, јер помоћу њега добијамо чврсте и отпорне бетонске конструкције. Цемент се ставља и у обичан малтер за зидање...
Мешавина цемента, шљунка и воде брзо се стврдне као камен. То је бетон. Али већи комади бетона се лако ломе, па зато грађевинари ставгвају у њега гвоздене шипке...
Армирани бетон је отпоран и трајан, али може постати још отпорнији ако се у њему уместо обичног бетонског гвожђа налазе еластичне челичне шипке које су, пре него што се цемент...
Сојенице потичу из прастарих времена. То су куће на води подигнуте на кољу. Сојенице су биле нарочито погодне за одбрану од непријатеља — дивљих животиња, нападача...
Вински подрум је виноградарска радионица, у којој се производе разне врсте вина и ракије, претачу се и сипају у бурад или у боце. У винском подруму налази се мугвача...
Перионица је просторија у којој се пере рубље, а може и да се суши, ако је напољу ружно време. Данас су машине за прање, цеђење и сушење рубља углавном замениле старе перионице....
Прљава вода из кућа у насељима где нема канализације избацује се кроз цеви у посебну јаму у којој се отпаци распадају и постепено се разиђу у земљи. То је септична јама (сенгруп)....
За загревање станова и кување употребљавају се у домаћинствима разна горива: угаљ, дрво, нафта и др. Али, најједноставнија је употреба градског гаса (плина)...
Орден (одликовање) се додељује за разне заслуге, војне и грађанске. Орден је знак признања заједнице и награда за храброст и пожртвовање у рату и миру...
Када се нека војна јединица јуначки бори у рату, одликовање се додељује њеној застави, јер орден не могу добити сви војници. Али они зато носе око левог рамена нарочити...
Спасиоци су особе које притичу у помоћ кад виде да се неко нашао у опасности. Најпожртвованији спасиоци добијају признање: њима се додели спасилачка медаља....
Да би лако и свима разумљиво представили неке сложене појмове, људи су током историје изабирали једноставне предмете (симболе): голуб са маслиновом гранчицом...
Кад кажемо да је Сунце као "златан колут", направили смо поређење. А када кажемо да под "златним колутом зри жито" употребили смо у говору — метафору....
Филозофи су мудри и учени људи који се баве филозофијом. А реч филозофија потиче из грчког језика и значи "љубав према мудрости". Филозофијом су се бавили још стари народи...
Ostavite odgovor