- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Зашто се на њиве ставља ђубриво?

2021-04-21T12:33

Зашто се на њиве ставља ђубриво?

Биљке узимају храну из земље. Хранљиви састојци тла брзо би се исцрпли да му људи не додају ђубриво (гнојиво). То ђубриво „храни“ земљу, а кроз земљу биљке. ...


Зашто биљке једу земљу?

2021-04-21T22:26

Зашто биљке једу земљу?

Биљке не једу земљу као што ми једемо јабуку или као кокошка кукуруз. Оне из ње узимају воду, минералне соли и друге састојке којима се хране. Биљке, дакле, „испијају“ земљу. ...


Како дрвеће расте?

2021-04-21T12:33

Како дрвеће расте?

Дрвеће расте на исти начин као и све што је живо на Земљи. Кад никне из семена, оно се непрекидно храни и тако постепено ојачава и постаје све веће....


Зашто неко дрвеће и зими има лишће?

2021-04-21T16:48

Зашто неко дрвеће и зими има лишће?

Јела, бор, смрча, бршљан и неке друге биљке ни зими не изгубе лишће, зато што оно има такву грађу да биљни сок пролази кроз њега и кад је веома хладно....


Зашто лишће у јесен мења боју?

2021-04-21T16:55

Зашто лишће у јесен мења боју?

Под утицајем смањене сунчеве топлоте и светлости, недостатка воде и првих мразева, лишће у јесен постепено изгуби зелену боју. ...


Зашто је лишће пуно жилица?

2021-04-21T17:01

Зашто је лишће пуно жилица?

Жилице на листу су мајушне цевчице кроз које се лист храни. Кроз њих пролази биљни сок и тако допире до сваког делића листа....


Зашто на пресеченом стаблу има кругова?

2021-04-21T22:30

Зашто на пресеченом стаблу има кругова?

Дрво расте и постаје све више и све дебље. Сваке године његово стабло одебља за један нов слој. Кад се дрво пресече, ти слојеви се виде као кругови (прстенови)....



Зашто се дрвеће орезује?

2021-04-29T19:38

Зашто се дрвеће орезује?

Дрвеће се орезује из више разлога, а највише зато да би гране скраћивањем постале јаче и да би плодови били крупнији и бољи. Ово друго односи се, наравно, на. воћне....


Зашто се дрвеће калеми?

2021-04-22T15:55

Зашто се дрвеће калеми?

Дивље воћке јаче су и отпорније од питомих, али дају лошији плод. Зато се те две особине спајају калемљењем....


Зашто има дрвећа без цветова?

2021-04-22T15:59

Зашто има дрвећа без цветова?

Нема дрвећа без цветова, али има дрвећа чији су цветови тако мајушни и неупадљиви да се тешко примећују. Зато нам се чини да понеко дрвеће нема цветова....


Зашто цвеће треба заливати?

2021-04-22T20:35

Зашто цвеће треба заливати?

Без воде биљка не може да живи, па се осуши и увене. То је зато што биљка узима храну из земље помоћу воде; њена храна растворена је у води коју садржи земља....


Зашто саксија има рупу на дну?

2021-04-29T19:42

Зашто саксија има рупу на дну?

Биљка не може да живи без воде, али ако воде има сувише, онда њен корен иструли и биљка увене. Зато саксије правимо са рупом на дну, како би се сувишак воде оцедио....


Зашто цвеће увене?

2021-04-30T19:51

Зашто цвеће увене?

Цвеће увене кад остари. Кад пређе свој животни пут, биљка уступа место новој младој биљци, која ниче из семена старе биљке....


Зашто се неки цветови увече затварају?

2021-04-30T19:55

Зашто се неки цветови увече затварају?

Највећи број цветова отворен је током дана и сав раширен сунцу и светлости. Многи цветови остају исти и преко ноћи, али има и таквих који су „зимогрожл»иви“...


Зашто све цвеће није исте боје?

2021-04-29T19:50

Зашто све цвеће није исте боје?

Боја цвета зависи од једне нарочите материје која се назива пигмент. Та материја може бити веома различита по боји: црвена, жута, љубичаста, плава... ...


Зашто неко цвеће мирише?

2021-04-29T19:51

Зашто неко цвеће мирише?

Већ знамо да цвеће својим лепим изгледом привлачи пчеле, лептире и друге инсекте, а то чини зато да би ти инсекти помогли код опрашивања цветова....


Како се нз цвећа узима мирис?

2021-04-29T19:52

Како се нз цвећа узима мирис?

Добијање мириеа из цвећа веома је скуп и сложен посао. Цвеће најпре треба потопити у нарочито уље које упије к задржава мирис. После извесног времена то уље се загрева. ...


Зашто на грожђу има плавкастих мрља?

2021-04-29T19:54

Зашто на грожђу има плавкастих мрља?

Плавкасто-зеленкасте мрље које видимо на бобицама грожђа потичу од раствора плавог камена. Плави камен је течност којом се грожђе прска да би се заштитило од болести....



Зашто деца пију грожђани сок, а не вино?

2021-04-29T19:56

Зашто деца пију грожђани сок, а не вино?

И грожђани сок и вино добијају се од исцеђеног грожђа. Велика разлика између них састоји се у томе што у грожђаном соку нема алкохола а у вину га има....



Зашто воће мења боју кад сазри?

2021-04-26T04:36

Зашто воће мења боју кад сазри?

Зелено воће садржи материје које су зелене из истог разлога из кога је зелено и лишће. Сазревајући постепено, воће мења и свој састав....


Зашто сок поморанџине коре гори?

2021-04-29T20:03

Зашто сок поморанџине коре гори?

У кори поморанџе налази се течност која се назива „поморанџино уље“. Кад кору исцедимо и њен сок запалимо шибицом, он ће горети лепим плавичастим пламеном...


Зашто има зелених и црних маслина?

2021-04-26T23:41

Зашто има зелених и црних маслина?

И зелена и црна маслина потичу од истог плода. Разлика у њиховој боји долази од различитог начина припремања. Кад се ставе у обичан пресолац, маслине остају зелене и тврде....


Од чега се прави уље за салату?

2021-04-29T20:05

Од чега се прави уље за салату?

Уље којим преливамо салату и које многи употребљавају уместо масти, добија се од уљаних биљака (уљарица). Код нас се највише употребљава уље од сунцокрета, маслина и кукуруза....


Зашто плачемо кад чистимо црни лук?

2021-04-29T20:07

Зашто плачемо кад чистимо црни лук?

Кад пресечемо црни лук из њега до наших очију допре тако оштар (,,љут“) дах да нам очи засузе. То је зато што у црном луку, као и у неким другим биљкама...


Зашто је празилук допола бео?

2021-04-29T20:07

Зашто је празилук допола бео?

Ако цела биљка или неки њен део немају светлости, неће постати зелени, него остају беличасти. Лишће салате које се налази у средини („срцу”) главице мање је зелено него оно споља....


Зашто кромпир има „очи“?

2021-04-29T20:09

Зашто кромпир има „очи“?

Сваки кромпир има на себи тачкице за које се не каже „очи“ него окца. Та окца су клице из којих ниче нова биљка. Ако кромпир оставимо дуже у топлој просторији...


Зашто је шаргарепа здрава и корисна?

2021-04-29T20:10

Зашто је шаргарепа здрава и корисна?

Шаргарепа (мрква) је здрава и корисна као мало које поврће. У њој се налази доста шећера и витамина А. Ако наше тело нема довољно витамина А...


Како биљке пузе по зидовима?

2021-04-29T20:11

Како биљке пузе по зидовима?

Постоје биљке које.се називају пузавице. Њихово име казује да опе не могу расти саме, већ морају да пужу по некој подлози....


Зашто коприва жеже?

2021-04-30T06:12

Зашто коприва жеже?

Лишће коприве прекривено је длачицама у којима се налази једна нарочита киселина. Чим дотакнемо коприву, киселина дође у додир са нашом кожом и изазива бол и свраб....


Зашто кактуси имају бодље?

2021-04-29T20:20

Зашто кактуси имају бодље?

Кактуси расту у пустињским пределима у којима веома ретко пада киша. То су безводни предели. Због тога кактус уме да сачува за дуже време влагу коју прими кад понекад падне киша...