- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Земља од које се прави посуђе назива се грнчарска земља. То је једна врста глине. Она има таква својства да се лако меси и може се обликовати снако како желимо. Кад се потом глинени предмет стави у пећ, он се испече и очврсне. Тако добијамо посуђе од земље.

Грнчарство је као занат познато од памтивска. Глина јс одувек била надомах човекове руке, па је стога прво посуђе направљено баш од ње. Израда предмста од глине захтева да се најпре сировина ситно истуца, а онда се додају средства за топљење и бдстрањивање масноће, па се све то помеша са водом и у мешалици претвори у земљано тесто. Предмети које масовно пронзводимо лију се у калупе, а финије моделирају мајстори на грнчарском точку и дотерују руком. Глинени судови пеку се потом на температури од 1500 степени.

Како се прави посуђе од земље?