- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Шећер може да гори као дрво или угаљ. Кад га принесемо пламену или кад га грејемо у шерпи на јакој ватри, он најпре порумени, а онда постаје тамнији и претвори се у карамел. Ако га пустимо да и даље гори, — он ће потпуно сагорети. Остаће само црн пепео.

Шећер спада у групу угљених хидрата, неопходних за људску исхрану. Добијамо га од шећерне репе и шећерне трске. Под утицајем топлоте, у шећеру се обавља хемијска промена: његов састав се мења и претвара се у нове материје. Најпре из шећера изиђе вода коју он садржи, а затим нестају сви сагорљиви гасови. На крају остане црна шупљикава маса: угаљ од шећера.

Зашто шећер мења боју кад гори?