- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

У свежем јајету и беланце и жуманце су течни, али ако јаје кувамо, — врелина вријуће воде изазове промене. Минут-два кувања учине да добијемо ровито јаје, јер се за то време само беланце мало стврдне, а жуманце остајс мекано. Ако кувамо дуже — цело јаје постане тврдо.

Јаје је, као што знамо, је-дка велика ћелија, из које настајс нова јединка. У кречној љусци, јаје садржи беланце, жуманце и заметак. У кокошјим јајима, која најчешће употребљавамо за исхрану, беланце је материја која учествује у стварању будућег пилета, а жуманцс служи за исхрану заметка. Беланце је пихтијасто, али се приликом кувања брзо стврднс и више не може добити свој првобитни облик. Зато се из куваног јајета не може излећи пиле. Жумание је чвршће граће, па му трсба нсшто више времена да се стврдне.

Зашто су јаја тврда кад се скувају?