- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Као и вода кад проври, тако се и млеко кад проври претвара у пару. Али, млеко је много гушће него вода, па се зато најпре на млеку направи скрама (то је кајмак), а после почне да исларава. Кад се млеко које је испарило охлади у додиру са ваздухом, оно се проспе по штедњаку: покипи.

При температури од око 75 Целзијусових степсни на површини млека образује се скрама, тања ако је млеко посније, дебља ако је масно. То је кајмак: слој Масних материја које садржи млеко. Кад започне кључање. илеко најпре издигне кајмак изнад себе (кажемо: "расте"), па га убрзо пробије, јер пара тежи да испари, да оде у ваздух. Пошто је гушће и масније него вода, млеко искипи повлачећи собом и део кајмака. Отуда онај нарочити мирис искипелог млска.

Зашто млеко искипи?