- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Природа нам даје своје илодове током лета и почетком јесени, а у зиму и рано пролеће их нема. Да бисмо воће и поврће имали и током зиме, постоји начин да се оно сачува за дуже време. То је конзервисање. Конзерве се данас највише праве у фабрикама прехрамбених производа, али их можемо и сами спремити код куће.

Конзерписање намирница ћило је неопходно људима од почетка њиховог постојања. За зиму, кад велики снегови онемогуКе кретање. наш далеки предак пеКинскн човек морао је имати резерве меса. Он је конзервисао месо димљењем, тј. сушењом на диму. Данас постоје разни начини конзервисања: хемикалијама којс онемогућују развој микроба што изазивају кварење намирница, кувањем да се микроби убију, смрзавањем у хладњачама (тзв. дубоко хлађење) итд. Захваљујући конзернисању наша исхрана је током целе године разноврсна.

Зашто конзервишемо намирнице?