- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Хлеб се добија од брашна које пекар замеси са водом и додаје му квасац. То је тесто. Квасац чини да тесто расте кад се пече, а док расте, — у њему се стварају ваздушни мехурићи. Кад се хлеб сасвим испече, ти мехурићи постану оно што називамо рупама у хлебу.

У тесту од кога печењем добијамо хлеб врше се хемијске промене. Важну улогу у томе има квасац. То су микроскопски мајушне гљивице, које изазивају врење (постоје и квасци који стварају врење вина, пива итд.). Мехурићи се током печења повећавају, јер квасац тежи да се рашири на топлоти, па отуда рупе у хлебу. Кад у тесту нема квасца, као у погачи на пример, нема ни рупа, али зато у тзв "киселом тесту" за колаче, комс додајемо више квасца, има и више рупа.

Зашто има рупа у хлебу?