- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Шампањац спада у пенушава вина, која садрже више шећера него друга вина, а у њему има и нарочитог квасца. Због тога се у флаши створи притисак од гаса који настаје превирањем. Кад скинемо жицу која држи запушач, притисак из боце га снажно гурне напоље и зато он излети као из пушке пампураче!

Шампањац (или шампањ) је једно од најпознатијих финих вина у свету. Назив му потиче од имена француске области Шампање, која му је постојбина. У шампањ се ставља шећер и квасац, чије врење ствара угљен-диоксид. То изазива и повећање притиска у боци, тако да он достигне 4—6 атмосфера. Због тога запушач шампањске боце мора бити везан жицом. Ни отварање није једноставно: најпре се пресече жица, а запушач се дотле придржава прстом и отпушта се врло полако, да с њим не излети и вино из боце.

Зашто запушач шампањске боце одлети?