- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Бибер је један од најпознатијих зачина у нашој исхрани. То је бобичаст плод биберовог дрвета, које се гаји у готово свим земљама тропске Азије и у екваторијалној Африци.

Бибер је познат од најстаријих времена. Уз ђумбир и цимет спадао је у зачине које су Европљани набављали од Арапа, не знајући одакле потичу. Зато су некада ти зачини били веома скупи. Трговци који су их преносили брзо су се богатили. Стога су Европљани настојали да пронађу "пут зачина", односно пут за Индију, одакле зачини потичу. Васко да Гама најзад је открио тај пут крајем петнаестог века. Плод биберовог дрвета је мала бобица. Ако се убере кад је зрео, па се ољушти — добијамо бели бибер, блажи од црног, али врло мирисан. У умереним количинама бибер даје храни пријатан укус и мирис.

Љути бибер