- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Под утицајем топлоте чврста тела се топе и постају течна. Не треба мешати "топлзење" и "растварање". Када је загрејан, шећер се топи и постаје карамел. Али ако шећер ставимо у воду, он се у њој раствори и добијемо слатку воду.

Топљење и растварање су две физичке појаве којима се много користе наука и индустрија. Сва тела се топе под утицајем топлоте, али се сва не растварају у течностима. У неким рудницима извлачи се камена со из дубине на тај начин што се најпре убаци топла вода, да се со раствори, а онда се та слана течност извуче напоље и пушта се да испари. Тако вода оде у ваздух у облику паре, а остане чврста со. И сумпор се у неким рудницима најпре растопи испод земље, помоћу прегрејане водене паре, па се тако течан извлачи пумпама, што је лакше него да се преноси у чврстом стању.

топљење