- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Креч се добија кад се у нарочитој пећи пече једна врста камена кречњака. Од креча помешаног са песком и водом правимо малтер. Стабла воћака премазују се у пролеће течним кречом због уништавања биљних паразита.

Кад креч изађе из пећи у којој се пекао, назива се негашени ("живи") креч. Тада је врло опасно радити са њим, јер помешан са водом ослобађа велику количину топлоте и може да изазове опасне опекотине. Вода којом се прелије негашени креч да бисмо та припремили за употребу, брзо испари. Нови производ који се тада добије назива се гашени креч и није тако опасан. Служи као ђубриво за земљу, а исто тако је врло добар као антисептик (за хигијенско кречење просторија) и као инсектицид, за заштиту од штетних инсеката.

креч