- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Млеко у праху направљено је на тај начин што је правоме млеку одузета вода (то значи да је вода из млека испарила). Остале су све исте материје које млеко садржи, само нема воде. Млеко у праху дуго траје, лакше се преноси тамо где нема млека итд. Зато га правимо.

Млеко се брзо квари, нарочито кад је топло време. Да бисмо га допремили свуда где је потребно, требало би имати велике цистерне-хладњаче, које би свакодневно морале прелазити хиљаде километара да би доспеле свуда где има деце којој треба млека. Зато су стручњаци изумели начин да из млека извуку воду (то је дехидратизација или евапоризација) и да га у облику праха, пакованог у обичне кутије, испоручују широм земље. Млеко у гграху довољно је размутити у води и добићемо право-правцато млеко.

Зашто се прави млеко у праху?