- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

У млеку се налазе бактерије које изззивају згрушавање ако млеко дуго стоји на собној температури. Те бактерије се брзо размножавају, па брзо и покваре млеко — згрушају га. Често се догоди да млеко наоко изгледа доброх али кад почнемо да га кувамо — наједном се згруша.

Бактерије врше хемијске промене у млеку: једне га згрушавају, друге претварају у сир (за то је, наравно, потребан одређени поступак), треће у кисело млеко, четврте у јогурт итд. Згрушавање млека наступа кад бактерије раздвоје масне материје од течне масе млека: масне материје се скупе у грумуљице и тада је млеко неупотребљиво, јер се у њему извршила таква промена да га не можемо вратити у пређашње стање.

Зашто се млеко прогруша?