- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Укус и мирис кафе налазе се у њеном зрну. Да бисмо их извукли из зрна, ми најпре испржимо кафу, а потом је ситно самељемо. Кад се тако самлевена кафа прелије кључалом водом, онда се рашири сав мирис, а укус кафе дође до пуног изражаја.

Кад погледамо и помиришемо зеленкаста зрна сирове кафе, никад не бисмо рекли да се оц њих може добити онај пријахан мрки напитак, без кога многи људи не могу ни да замисле свој дан. Чак и кад су испржена, зрна кафе још не одају мирис сакривен унутра, а ако  бисмо кроз њих пропустили вријућу водуона не би примила никакав нарочити мирис нити укус. Тек кад се кафа млевењем претвори у прах — осетићемо све мирисне (ароматичне) материје које она садржи.

Зашто се кафа меље?