- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Експресни лонац направљен је тако да за време кувања из њега уопште не излази пара. Поклопац експресног лонца чврсто је приљубљен, па ништа не може напоље. А пара мора да изиђе. Зато постоји вентил, кроз који она кад се прегреје почне да излази и тада пишти.

Експресни лонац за кување назива се још и Папенов лонац, према имену свога проналазача. Главна особина Папеновог лонца јесте у томе што је херметички затворен, тако да се у њему приликом загревања притисак непрекидно повећава. Водена пара тежи да изиђе, али не може. Ако бисмо тако наставили — лонац би у једном тренутку експлодирао. Због тога постоји вентил сигурности, кроз који пара полети кад достигне одређени притисак. Том приликом зачује се јако пиштање, које пробуди заспалог кувара. Тако ручак никад не загори!

Зашто експресни лонац пишти?