- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Свеже зреле јабуке су здраво и укусно воће, али ништа мање није добар јабуков сок — јабуковача. Јабуковача се добија цеђењем јабука у муљачи, слатка је, а када превре, постаје златножута и искричава.

Међу разним врстама јабука има и таквих које су киселе и опоре, па нису за јело у свежем стању. Од тих јабука прави се укусан сок — природна јабуковача. Ако се не подвргне даљем врењу, јабуков сок остаје чисто пиће, без алкохола, тј. шира од јабука. Од те шире може се касније добити алкохолно пиће (јабуково вино), а ако се препече добићемо јабукову ракију (у Француској се зове калвадос, а код нас се врло ретко прави). На исти начин добија се и ракија од крушака (крушковача) или алкохолно пиће од палминог сока (палмово вино).

јабуковача