- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Средина хлеба пуна је мајушних рупа. Те рупице су мехури које је направио пекарски квасац. Пекари ставгвају квасац у тесто да би хлеб био мекши и укуснији.

Квасац је једна врста гљивица које се брзо развијају у тесту. Оне се ту хране угљеним хидратима који се налазе у брашну, а одбацују мехуриће угљен-диоксида: тако тесто "расте" (каже се и "кисне"). Кад се загреју у тесту стављеном у пећ да се пече, ти мехурићи направе "рупе" у хлебу. Хлеб без квасца је погача. Пивски квасац изазива врење пива, а вински квасац, који се налази на љуски грожђаних зрна, потпомаже превирање вина. Квасци су врло корисни за људску исхрану. Они садрже много беланчевина и витамина В (бе)-комплекс.

квасац