- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Зачини су разно миришљаво биље које се употребљава у јелима. Већину зачина добијамо из удаљених крајева. Зато је некада њихово набављање било опасно и дуготрајно, па су зачини били ретки и скупи. Данас у свакој кухињи има и бибера и ваниле.

Ким, мајчина душица, ловор, рузмарин, вења, слачица, орашчићи расту у Европи. Али има много зачина који се доносе из нама далеких земаља, преко океана. Бибер долази из жарких предела (црни бибер је осушени зелени плод, а бели зрео и ољуштен плод истоимене биљке); каранфилић је индонежански плод; ванила је из тропских крајева; шафран — цвет из Арабије; ђумбир — подземно стабло из азијских земаља; цимет, кора дрвета које расте у Индији, на Цејлону, у Кини. Зачики су укусни, али с њима не треба претеривати, нарочито са онима који су љути, као бибер.

зачини