- Programiranje aplikacija i izrada sajtova dejandozet.com.

Уље којим преливамо салату и које многи употребљавају уместо масти, добија се од уљаних биљака (уљарица). Код нас се највише употребљава уље од сунцокрета, маслина и кукуруза. Уље се добија још од кикирикија, ораха и уљане репице.

Семе сунцокрета и плод маслине садрже велике резерве масних материја, тј. уља. Стоно (јестиво) уље добија се гњечењем сунцокрета или маслина у пресама, па се тако добијена маса пропусти кроз центрифугу, а затим се процеђује и пречишћава (рафинира). Тако постаје уље (зејтин) које нам служи за јело. Код нас се највише уља производи од сунцокрета и од маслина. Веома добро уље добија се од кукурузних клица. У неким земљама главни састојак јестивог уља чине кикирики и соја.

Од чега се прави уље за салату?