- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Сваки кромпир има на себи тачкице за које се не каже „очи“ него окца. Та окца су клице из којих ниче нова биљка. Ако кромпир оставимо дуже у топлој просторији, из окца ће почети да расту беличасти изданци. Ако те изданке ставимо у земљу, нићи ће нов кромпир.

Многи мисле да је онај део кромпирове биљке који ми једемо — корен. То није тачно. Кромпир је подземно стабло, а назива се кртола. За биљке које имају такво подземно стабло каже се да су кртоласте. На кртоли кромпира налази се низ удубљења са будућим изданцима. Та удубљења називамо окцима. Због те особине, кромпир се не сеје из семена, већ се кртола исече на онолико делова колико има окаца, па се то посади. Семе кромпира, иначе, налази се на врху биљке (то значи: изнад земље), где је и цвет.

Зашто кромпир има „очи“?