- Programiranje aplikacija i izrada sajtova dejandozet.com.

И зелена и црна маслина потичу од истог плода. Разлика у њиховој боји долази од различитог начина припремања. Кад се ставе у обичан пресолац, маслине остају зелене и тврде. Ако је пресолац топал, оне омекну и промене боју, — постану црне.

У приморским крајевима, где се
највише гаји, маслина је једна
од најважнијих биљака. Од ње
се прави уље, а велике количине
се конзервирањсм припремају за
дуже стајање и продају широм
земље. Маслина се конзервира
још док није сасвим сазрела.
Најчешће се то чини у дрвеној
буради, помоћу пресолца. Пре-
солац је осољена вода, којој се
додаје и понеки зачин. За доби-
јање црних маслина, које су код
нас омиљеније него зелене, пре-
солац мора бити врућ. Тако се
маслине мало попаре, омекну и
током стајања у пресолцу добију
црну боју.