- Programiranje aplikacija i izrada sajtova dejandozet.com.

Зелено воће садржи материје које су зелене из истог разлога из кога је зелено и лишће. Сазревајући постепено, воће мења и свој састав. У њему се стварају и друге материје (на пример: шећер), од којих воћка добија другачију боју. Јабука поцрвени, крушка пожути, трешња поцрвени.

Сазреваше воћа је хемијски процес. У зеленој воћки преовлађује хлорофил, зелена боја лишћа. Постепено, хлорофила нестаје како воћка сазрева, а уместо њега преовлађују други пигменти (боје). Истовремено, воћка постаје мекша и сочнија. На тај начин она се припрема не зато да бисмо је ми у сласт појели, већ да би извршила своју улогу: да заштити семе док не буде спремно за размножавање. Кад се то догоди, воћка постепено омекшава. трули и распада се, пуштајући „на слободу“ семе које тада излази из свога природног склоништа.

Зашто воће мења боју кад сазри?