- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Пастеризовати, на пример, млеко или пиво значи уништити неке клице и микробе у њему, али тако да му се при том не промени укус. Пастеризовано млеко неће се покварити тако брзо као непастеризовано.

Храна у конзервама или теглама најчешће је кувана. У њој су кувањем убијене клице које би могле да је покваре. Међутим, топлотом се могу убити микроби и клице у млеку или пиву, али течност при том не мора да се прокува, па тако задржава свој прави укус. Довољно је да се неко време загрева на 50 или 60 Целзијусових степени, па ће штетне клице бити уништене. Пастеризовано млеко се добро и дуго чува само у херметички затвореном паковању, јер ако није добро затворено, ући ће нови микроби из ваздуха, па нам је узалуд пастеризовање. Реч пастеризовање настала је од имена француског научника Луја Пастера.

пастеризовање