Зашто се сова чује само ноћу?

Сова има крупне буљаве очи са великим зеницама

Сова је ноћна птица. Она дању спава, а кад падне вече буди се и полеће кроз мрак, тражећи храну. Сова лови мишеве и друге мале пољске животиње. Глас који она при том пушта подсећа нас на хукање. Зато сову чујемо само ноћу.

Совино тело прилагођено је за ноћни лов. Она има крупне буљаве очи са великим зеницама, а перје јој је мекано, па због тога лети готово бешумно. Дневна светлост сувише је јака за совине очи, али зато ноћу оне постају прави живи „радари". Летећи ниско над пољима или преко шумских пропланака, сова осматра предео испод себе и том приликом „хуче". Она тако плаши своју ловину, која покушава да побегне и тада је сова лакше угледа, па хитро слети и шчепа је. Сова (буљина) спада у птице грабљивице.

Podelite sa nekim na: