- Programiranje aplikacija i izrada sajtova: dejandozet.com .

Ној је највећа птица на свету, висок два и по метра, па и више, а тежак близу сто килограма. Ној живи у источном делу Африке и на Арабијском полуострву. Јата нојева предводи мужјак, који има тако јак кљун да је једним ударом у стању да убије мању животињу.

Ној је птица, али не уме да лети. Уосталом, каква ли би му крила била потребна да подигне увис толику телесину!? Био би то птичји џамбо-џет! Заузврат, ној невероватно брзо трчи и лако достиже педесет кт на час. Његове мишићаве ноге, које се завршавају са два прста, праве кораке од по неколико метара. Женка носи јаја од два kg па их ставља у рупу и покрива песком. На јајима леже наизменично мајка и отац. После четрдесет дана појављују се младунци, који одмах почињу да трче за храном. Сродници нојеви су: велики јужноамеричкиној нанду, аустралијски ему и индијски казуар.

Брзи тркач ној